Dr. Ir.
Marieke C.E. Battjes-Fries
Onderzoeker Voeding & Gezondheid
Telefoon: +31(0)343 523.860 (algemeen)
E-mail: m.battjes@louisbolk.nl
Expertise
Marieke is onderzoeker Voeding & Gezondheid bij het Louis Bolk Instituut. Als voedingskundig epidemioloog heeft ze expertise in het evalueren van praktijkgedreven interventies gericht op het stimuleren van gezonde en duurzame voeding. Voornamelijk bij kinderen maar ook in andere settings, zoals in kinderdagverblijven, op scholen, in het speciaal onderwijs en in de zorg. Ze is gepromoveerd op het onderwerp ‘effectiviteit van voedingseducatie in het basisonderwijs’ en heeft expertise in smaakontwikkeling en de ontwikkeling van eetgewoontes bij kinderen.
Recente publicaties
Alle publicaties
- Wetenschappelijk artikel (11)
- Rapport (15)
- Flyers en factsheets (5)
- Congres bijdragen (3)
- Overig (2)
Wetenschappelijk artikel
Machiel J. Reinders, Marieke C.E. Battjes-Fries, Emily Bouwman, M. Meeusen. 2024. Effectively implementing healthy and sustainable food practices in out-of-home food service locations: The perspective of the catering staff members .
Download full text (pdf)
Femke A. Hoefnagels, Olga Patijn MSc, M. Meeusen, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2023. The perceptions of food service staff in a nursing home on an upcoming transition towards a healthy and sustainable food environment: a qualitative study.
Download full text (pdf)
Machiel J. Reinders, Lilou van Lieshout, G.K. Pot, Nicole Neufinger, Eva van den Broeke, Marieke C.E. Battjes-Fries, Joris Heijnen. 2020. Portioning meat and vegetables in four different out of home settings.
Download full text (pdf)
G.K. Pot, Marieke C.E. Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Nynke van der Zijl, Hanno Pijl, Peter Voshol. 2020. Lifestyle medicine for type 2 diabetes: practice-based evidence for long-term efficacy of a multicomponent lifestyle intervention (Reverse Diabetes2 Now).
Download full text (pdf)
G.K. Pot, Marieke C.E. Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, Hanno Pijl, Renger Witkamp, Marianne de Visser, Nynke van der Zijl, Maaike de Vries, Peter Voshol. 2019. Nutrition and lifestyle intervention in type 2 diabetes: pilot study in the Netherlands showing improved glucose control and reduction in glucose lowering medication.
Download full text (pdf)
Karin Boslooper-Meulenbelt, Olga Patijn MSc, Marieke C.E. Battjes-Fries, Hinke Haisma, G.K. Pot, Gerjan Navis. 2019. Barriers and Facilitators of Fruit and Vegetable Consumption in Renal Transplant Recipients, Family Members and Healthcare Professionals—A Focus Group Study.
Download full text (pdf)
M.P. Poelman, S.C. Dijkstra, H. Sponselee, C.B.M. Kamphuis, Marieke C.E. Battjes-Fries, M. Gillebaart, J. Seidell. 2018. Towards the measurement of food literacy with respect to healthy eating: the development and validation of the self perceived food literacy scale among an adult sample in the Netherlands.
Download full text (pdf)
Herman van Wietmarschen, Bram Tjaden, Marja van Vliet, Marieke C.E. Battjes-Fries, Miek C. Jong. 2018. Effects of mindfulness training on perceived stress, self-compassion, and self-reflection of primary care physicians: a mixed-methods study.
Download full text (pdf)
A. Haveman-Nies, Marieke C.E. Battjes-Fries, Wieteke M. van Wijhe-van Zadelhoff, J.H. Snel. 2017. No change no progress: why school-based nutrition education programmes should continue to evolve.
Download full text (pdf)
Rapport
Femke A. Hoefnagels, Geertje van Wijk, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2024. Evaluatie van de pilot voedseleducatie in het (voortgezet) speciaal onderwijs.
Download full text (pdf)
Geertje van Wijk, Femke A. Hoefnagels, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2023. Evaluatie van de pilot Gezonde Smikkelweken op basisscholen in lage SES wijken.
Download full text (pdf)
Femke A. Hoefnagels, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2023. Effectevaluatie van het 'Weet wat je eet' lespakket voor het voorgezet onderwijs.
Download full text (pdf)
Femke A. Hoefnagels, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2022. Evaluatie opschaling van de Gezonde Smikkelweken op de buitenschoolse opvang.
Download full text (pdf)
Marieke C.E. Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, G.K. Pot, Peter Voshol. 2019. Keer Diabetes2 Om groepsprogramma Voeding Leeft.
Download full text (pdf)
Olga Patijn MSc, Peter Voshol, Marieke C.E. Battjes-Fries, Edwin Nuijten. 2018. Health effects of ancient wheat species compared to modern wheat varieties.
Download full text (pdf)
Peter Voshol, Marieke C.E. Battjes-Fries, G.K. Pot, Olga Patijn MSc. 2018. Keer Diabetes2 Om groepsprogramma Voeding Leeft.
Download full text (pdf)
Marieke C.E. Battjes-Fries, Lucy P.L. van de Vijver, Miek C. Jong, Chris J. Koopmans. 2017. Impact biologische boodschappenmand.
Download full text (pdf)
Herman van Wietmarschen, Marja van Vliet, Marieke C.E. Battjes-Fries, Miek C. Jong. 2017. Mindfulness voor huisartsen en andere professionals in de zorg.
Download full text (pdf)
Lucy P.L. van de Vijver, Marieke C.E. Battjes-Fries, Marja van Vliet, Miek C. Jong. 2016. Verhogen van groente- en fruitconsumptie - (Biologische) groente en fruit interventie bij kinderen in kinderdagverblijven.
Download full text (pdf)
Flyers en factsheets
Femke A. Hoefnagels, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2024. Factsheet: Voedseleducatie in het speciaal onderwijs.
Download full text (pdf)
Louise Witteman, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2021. Gezonde voeding voor iedereen toegankelijk.
Download full text (pdf)
Congres bijdragen
Femke A. Hoefnagels, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2024. Poster: Effectevaluatie van het lespakket ‘Weet wat je eet’ voor het voortgezet onderwijs.
Download full text (pdf)
Femke A. Hoefnagels, Marieke C.E. Battjes-Fries. 2023. Effectiveness of the ‘Know what you eat’ nutrition education program for Dutch secondary schools.
Download full text (pdf)
Marieke C.E. Battjes-Fries, Femke A. Hoefnagels. 2023. Evaluation of a nutrition education program at the Dutch out-of-school care during summer holidays.
Download full text (pdf)
Overig
Peter Voshol, Marieke C.E. Battjes-Fries, Olga Patijn MSc, G.K. Pot. 2017. Samenvatting van publicatie: "Eten voor Reuma Voedingsinterventie bij reumapatiënten".
Download full text (pdf)
Marieke C.E. Battjes-Fries, Peter Voshol, G.K. Pot, Olga Patijn MSc. 2017. Samenvatting van publicatie "Anders Eten bij MS".
Download full text (pdf)