Teeltmaatregelen voor meer kwaliteit in biologisch fruit

Om ons 45-jarig jubileum te vieren, delen we vooruitstrevend werk uit de afgelopen jaren. Dit keer ons handboek Biologische appels en peren - Teeltmaatregelen voor kwaliteitsfruit (2003). Biologische appel- en perenteelt is complex, omdat er snel bedrijfsrisico’s optreden zoals een lage of onregelmatige productie. Welke maatregelen kun je treffen om succesvol biologisch fruit te telen en hoe moet je leren denken in samenhang tussen boom en bodem?

Denken vanuit een samenhangend bedrijfssysteem

Een biologische teler kan niet ‘bijsturen’ met synthetische gewasbescherming en synthetische hulpmiddelen zoals een gangbare fruitteler dat doet. Biologisch telen vereist dus een fundamenteel andere manier van denken en handelen. Belangrijk is dat de teler beseft dat alle onderdelen van de fruitteelt met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het bodemleven, de standplaats, de afstand tussen de bomen, de snoei, de bewatering en bijvoorbeeld het bloemdunnen. Deze en andere aspecten staan helder verwoord.

Tijdloze adviezen

De adviezen voor biologische fruitteelt in dit bijzondere handboek zijn namelijk nog steeds relevant, nu het klimaat verandert en er steeds minder bestrijdingsmiddelen toegestaan zijn. Ze hebben bijgedragen aan de verdere professionalisering van de biologische fruitsector. De wetenschappelijke inzichten en praktische ervaringen uit het boek zijn dus ook nu nog waardevol voor gangbaar en biologisch werkende fruittelers die willen investeren in een robuust systeem. En dat loont, want inmiddels kun je als biologisch fruitteler een prima boterham verdienen.

Download

Als je meer wilt lezen over biologische fruitteelt, download dan het handboek Biologische appels en peren.

 

Al vanaf het eerste uur denken en handelen wij vanuit de wetenschap dat mens, dier, plant en bodem met elkaar samenhangen. Nu, 45 jaar later, staan we te midden van een groeiende beweging die zich aansluit bij onze integrale aanpak voor een veerkrachtige landbouw, voeding en gezondheid. Om dit te vieren herplaatsen we een aantal vooruitstrevende Bolk-publicaties: rapporten, concepten of systemen die actueler zijn dan ooit. Lees ook het interview met onze directeur Ilse Geijzendorffer over waarom ons eigenwijze onderzoek hard nodig is.
Geplaatst op:
04-11-2022