Zowel het Louis Bolk Instituut als de Universiteit Utrecht hebben hun sporen verdiend als het gaat om wetenschappelijk onderzoek op het gebied van een duurzame en gezonde voedsel- en landbouwtransitie. Met het ondertekenen van deze overeenkomst spreken de partijen de intentie uit om in de toekomst intensiever en vaker samen te werken. Met deze samenwerking wordt ook het uitwisselen van studenten en kennis eenvoudiger. Het Louis Bolk Instituut en de Universiteit Utrecht werkten al eerder samen in diverse projecten, maar willen dit nu actief verder uitbouwen.
Inhoudelijke kennismaking en verkenning
Na de ondertekening presenteerden drie onderzoekers van het Louis Bolk Instituut resultaten uit hun onderzoek waarna ze hierover in discussie gingen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Samen verkenden ze gemeenschappelijke interesses en mogelijkheden voor verdere samenwerking, onder andere op de thema’s ‘kruidenrijk grasland’, ‘dierenwelzijn’ en ‘eerlijk voedsel’. De middag werd afgesloten met een feestelijke borrel waarbij – als onderdeel van een voedselexperiment – duurzame, vegetarische hapjes werden geserveerd.
Platform voor wetenschappers
Future Food Utrecht is een community binnen het strategische thema Pathways to Sustainability van de Universiteit Utrecht. Het biedt een platform waar wetenschappers en externe stakeholders door middel van uniek transdisciplinair onderzoek en onderwijs bijdragen aan de transitie in de voedselketen, voor een duurzamere wereld.
Duurzame landbouw, voeding en gezondheid
Het Louis Bolk Intituut is een onafhankelijk internationaal erkend onderzoeksinstituut op het gebied van duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Kenmerkend is dat onderzoek uitgevoerd wordt met en voor de praktijk. Op deze wijze verbindt het instituut wetenschap, beleid en praktijk met elkaar.